Vlagyimir Kovaljov a
Bajnokok Ligája első győztese

Tihon József beszámolója

A 2023-as Carcassonne világbajnokságot követően az ukrán Szergej Zaharenko kezdeményezésére elkezdődött egy új Carcassonne versenysorozat szervezése. Az elgondolása az volt, hogy az egyes országok bajnokai egy évente megrendezésre kerülő élő online versenyen is mérjék össze tudásukat. A felvetés igen pozitív fogadtatásra talált, így a lebonyolítás és a versenyszabályok kidolgozását (valamint egy rendkívül igényes honlap kialakítását) követően idén januárban el is rajtoltak az első Carcassonne Champions League (CCL), vagyis Bajnokok Ligája küzdelmei.


A versenyre alapvetően minden ország egyetlen versenyzőt nevezhetett be (néhány kivételtől eltekintve, mint pl. a legutóbbi csapat vb első 4 helyezettje), aki lehetett akár az előző évi országos bajnok is, de több országban egy külön online selejtezőversenyen döntötték el a résztvevő személyét. A versenyre meghívót kapott a regnáló Carcassonne világbajnok Matt Tucker [statmatt] is.

A Magyarországot képviselő játékos személyéről egyetlen párharc döntött: ezen a 2023-as online és offline magyar bajnok mérkőzhetett meg egymással.  (Online magyar bajnokságnak a lebonyolításában a BL formátumához legközelebb álló ún. ESZÉ versenyt tekintve.) Ezt a meccset 2:1-re (91:90 85:93 104:78) sikerült megnyernem Kiss Ferenc Emánuel [kissemo] ellen, ezzel eldőlt, hogy én képviselhetem Magyarországot a versenyen.


A 48 résztvevőt nyolc db hat fős csoportba sorsolták. A csoportokon belül a játékosok körmérkőzést vívtak egymással (hetente egy ellenféllel megmérkőzve egy két győzelemig tartó párharc keretében – tehát a csapat vb-ken már megszokott formátumban), ennek végén pedig az első három helyezett juthatott tovább a verseny egyenes kieséses szakaszába. A csoportelsők közvetlenül a legjobb 16 közé kerültek, a második és harmadik helyezetteknek pedig egy extra fordulóban kellett megmérkőzniük ezért.


Érdekesség, hogy öt olyan csoport is akadt, ahol az egyik játékos mind az öt párharcát meg tudta nyerni. Mi több, közülük hárman – az ukrán Jaroszlav Heraszimenko [Lawyer], a finn Otto Ikonen [Nallerheim] és a francia Vivian Charlot [viv-] – mindössze egyetlen vesztett játszmával hozták le a teljes csoportkört. A lett Aleksejs Peguševs [Alexey_LV] pedig elképesztő módon mind az öt párharcát – még a lengyel világbajnok Tomasz Preuss [UY_Scuti] ellenit is – 2:0-ra nyerte! (Igaz, ehhez több esetben az ellenfeleknek a végjátékokban elkövetett nagy hibája  is hozzájárult.) 


Meglepetésre nem élte túl a csoportkört a két japán játékos (should és ekkyu), mivel mindketten csak a 4. helyen végeztek a csoportjukban. Ugyanígy járt a csapat Európa-bajnokságon győztes lengyel csapat egyik vezére, Mateusz Pozlewicz [mtuu] is. Ahogy a 2023-as világbajnok kínai csapat meghatározó játékosának, mitaocat-nak a kiesése is meglepetésnek mondható. A román színeket képviselő Gall Árpádnak [Ervin_G] pedig annak ellenére sem jött össze a továbbjutás az igen nehéz C csoportban, hogy japán ellenfelével (should) szemben szép győzelmet aratott. Ervin Nallerheim elleni egyik partija egyébként az egész verseny legpontgazdagabb játszmája lett (142:173).


Ami a saját csoportomat (az E jelűt) illeti, itt Vivian Charlot ígérkezett a legkeményebb ellenfélnek, rajta kívül még a norvég Hogne Jørgensen [hognej] számított nagy névnek, aki a 2022-es esseni vb-n elődöntős volt, 2023-ban pedig már majdnem játszottunk egymás ellen, de végül mégsem 🙂. Viv végül magabiztosan nyerte az összes meccsét (ellenem is 2:0-ra győzött), de mivel a többiek ellen – időnként némileg szerencsés körülmények között, pl. a görög játékos ellen egy döntő partiban született döntetlen révén – sikerült nyernem, meglett a csoport második helye.


Ez azt jelentette, hogy a B csoport harmadikjával, a brit Chris Tuckerrel [FanaticalLime93] (a világbajnok Matt Tucker testvére) játszanom kellett a legjobb 16 közé jutásért. Ez a meccs nagyon izgalmasan alakult, végül 2:1-re nyertem, ezzel bejutottam a nyolcaddöntőbe. Ott aztán már egy igazi nagyágyúval kerültem szembe: a 2016-os világbajnok, többszörös BGA Aréna bajnok orosz Vlagyimir Kovaljov [Someone_you_know] volt az ellenfelem, aki ellen ráadásul nem volt valami jó a mérlegem. Nos, ezen ezúttal sem sikerült javítani, 2:0-val ő jutott tovább a legjobb 8 közé. (A párharc Otto Ikonen közvetítésében visszanézhető itt).


Ennek a fordulónak a legnagyobb meglepetését Otto Ikonen [Nallerheim] kiesése jelentette. A finn játékos ekkor épp az Élő-pont világcsúcs megdöntésének küszöbén állt (mindössze egyetlen pontra Aleksejs 863-as rekordjától), de nem bírt a szlovák Matej Tabakkal  [Matej_11] – aki azért nem akárki, hiszen korábban hatszor (!) jutott a legjobb négy közé az esseni világbajnokságokon. (Persze ami késik, nem múlik: Ottónak még ugyanazon a héten, a Mind Sports Olympiad rájátszásában összejött a csúcs.)


A negyeddöntőtől kezdve a párharcok három nyert játszmáig tartottak, ám aki ettől órákon át tartó kiélezett csatákra számított, annak csalódnia kellett. Ugyanis a négy negyeddöntő közül három 3:0-s eredménnyel, egy pedig 3:1-gyel zárult. A gyorsasági csúcsot Vlagyimir Kovaljov és a litván színeket képviselő Battal Albotov [Muzhachello] állították be a mindössze 40 (!) percig tartó párharcukkal. Az elődöntőbe jutó négy játékos közül így hárman is elmondhatták magunkról, hogy a verseny egyenes kieséses szakaszában még nem vesztettek partit, Aleksejs ráadásul még a csoportmeccseken sem, tehát 15 játszmát nyert meg zsinórban! 


A sima párharcok sorozata aztán folytatódott az elődöntőben is: itt már Alexejs is emberére talált, mi több, ki is kapott Vlagyimirtól (a változatosság kedvéért 3:0-ra), a másik ágon pedig Viv folytatta menetelését, szintén 3:0-ra legyőzve Vlagyimir Csendev-et [71st], ezzel megakadályozva az orosz házidöntő létrejöttét.


A döntőre március 7-én került sor, két lehengerlő formában lévő játékos között: mind Vlagyimir Kovaljov, mind Vivian Charlot játszmaveszteség nélkül abszolválta a playoff szakaszt, és jutott el a döntőig. Ha valahol, itt aztán igazán számíthattunk egy szoros párharcra. Nos, nem lett az. Az orosz játékos remek játékkal ezt a meccset is behúzta 3:0-val (és így az egyenes kieséses szakaszban mind a 11  partiját megnyerte!), újabb címmel gazdagítva egyébként is impozáns eredménysorát.


Az első alkalommal kiírt Carcassonne Bajnokok Ligája végeredménye tehát:

1. Vlagyimir Kovaljov [Someone_you_know]  (RCP)
2. Vivian Charlot [viv-] (Franciaország)
3-4. Aleksejs Peguševs [Alexey_LV] (Lettország) és Vlagyimir Csendev [71st] (RCP)

A verseny  teljes eredménysora megtalálható a carcassonne.gg oldalon.


Folytatás – remélhetőleg – jövőre, amikor a verseny várhatóan ugyanígy, az év első hónapjaiban kerül majd megrendezésre. A tervezett kvalifikációs rendszerről ezen az oldalon lehet olvasni. (Fontos új szabály, hogy a versenyre kizárólag online országos bajnokság győztese nevezhető majd be!)