Japán sorozata megszakadt,
Kína nyerte az online csapat vb-t 

A katalán Carcassonne közösség (carcassonne.cat) szervezésében idén is megrendezésre került az online Carcassonne csapatvilágbajnokság  (WTCOC), méghozzá rekordot jelentő 32 csapat részvételével köztük természetesen Magyarország csapatával. 


A mérkőzések a megszokott módon a csapatok 5-5 tagja közt egyidőben megvívott öt db, két győzelemig tartó párharcból álltak, és ezúttal is  a Board Game Arena felületén zajlottak. Az előző kiíráshoz képest a legjelentősebb szabályváltozás a játékidőt érintette: míg 2022-ben a játékosoknak fix 22,5 perc gondolkodási idővel kellett gazdálkodniuk, ezúttal – technikai okok miatt – a lassú sebességű normál" játékmód lett az előírt beállítás. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy a játék kezdetén 2 perc 54 mp-ről indul a játékosok órája, majd minden lépésük után kapnak további 38 másodperc gondolkodási időt (de legfeljebb a kezdőidő mértékéig).


Örömteli fejlemény volt a verseny weboldalának teljes átalakulása, melynek során egy sokkal informatívabb, jobban kezelhető, és a verseny lebonyolítását is lényegesen leegyszerűsítő felület jött létre. Dicséret illeti a szervezőket ezért a fejlesztésért (is).

Az összesen 11 héten keresztül zajló verseny első fázisában a csapatokat négy db nyolc csapatos csoportba sorsolták, a csoportokból pedig az első három helyezett juthatott tovább a verseny egyenes kieséses szakaszába (közülük pedig a csoportgyőztesek egyből a negyeddöntőbe).

Az előző három  kiírás (2020, 2021, 2022) mindegyikét Japán csapata nyerte, és természetesen ezúttal is esélyesként indultak, habár a keretek átlagos játékerejét tekintve most akadtak náluk erősebb csapatok is,  mint például a kínai vagy az ukrán csapat.  A sorsolás úgy hozta, hogy ez utóbbi két csapat egy csoportba (a B jelű,  többek által „halálcsoportnak” aposztrofált csoportba) került, és ugyanide kapott besorolást a magyar csapat is. És bár a vb-t megelőző felkészülési meccseink eredményei óvatos bizakodásra adhattak okot, a csoportellenfeleink erősségét tekintve igencsak nehéz feladat előtt álltunk. 

Nos, végül sajnos a papírforma érvényesült: a vb-t öt vereséggel indítottuk 🙁 – és bár ellenfeleink (sorrendben: Lettország, Katalónia, Spanyolország, Ukrajna, Kína) minden esetben nálunk nagyobb játékerőt képviseltek, a sok szorosan (2:3-ra) elvesztett meccs miatt azért volt okunk bosszankodni. A hatodik fordulóban végre egy papíron gyengébb ellenféllel is találkoztunk, és a lengyelek elleni 4:1-re megnyert meccsen legalább a becsületgyőzelem meglett. Zárásként egy újabb szoros vereség következett a britek ellen, így összességében elmondhatjuk, hogy idén is csak megszorongatni tudtuk a nagyokat, borsot törni már nem sikerült az orruk alá.

A 7 mérkőzésen vívott 35 párharcból összesen 15-öt nyertünk meg, de ezeket legközelebb meg kell próbálnunk szerencsésebben elosztani a mérkőzések között. 🙂  (Ugyanilyen mérleggel pl. a holland és az ukrán csapat 3 meccset is megnyert.) 

A magyar csapat eredményei

A magyar csapat legeredményesebb játékosa Kiss Ferenc Emánuel (kissemo) volt 6 párharc során aratott 4 győzelmével. További győzelmeinket Vodicska Ferenc (vizecske, 3 megnyert párharc), Tihon József (szigfrid, 3), Takács Ildikó (Tildi, 2),  Kocsis-Bakti Ruben (mosopal, 1),  Kozma Péter (Eter, 1) illetve Csengeri Zsolt (cszs, 1) szerezték.

A csoportunkból végül Kína, Spanyolország és Lettország csapata jutott tovább (a teljes eredménysor itt, a végeredmény pedig itt olvasható), és hogy tényleg ez volt a legnehezebb csoport, igazolja, hogy végül mindhárom csapat eljutott a legjobb négy közé – a többi csoportból ez mindössze az RCP (Russian Carcassonne Players) néven induló orosz játékosoknak sikerült. Japán nagy sorozatának Kína vetett véget a negyeddöntőben visszavágva a tavalyi döntőben elszenvedett vereségért.  Ugyancsak a negyeddöntő jelentette a végállomást az addig veretlenül menetelő (az A csoportban Japán és Németország ellen is magabiztos győzelmet arató), három magyar játékost is felvonultató Romániának is: őket Lettország búcsúztatta szoros küzdelemben.

Az elődöntőket (Kína–Lettország 4:1, RCP–Spanyolország 3:2) végül az a két csapat nyerte, amelyik a korábbi vb-ken is már eljutott döntőig (ám mindannyiszor vereséget szenvedtek Japántól), vagyis immár a negyedik csapat vb után is elmondható, hogy döntőben eddig csak japán, kínai és orosz játékosok szerepeltek.

A kínai csapat végül a negyeddöntőt és az elődöntőt követően a döntőt is 4:1-re nyerte, így megérdemelten, a vb során mindössze egyetlen mérkőzést veszítve szerezte meg a csapatvilágbajnoki címet, Ázsiában tartva a  képzeletbeli „trófeát”, míg Vlagyimir Kovaljovéknak harmadszor is be kellett érniük a második hellyel. A harmadik helyet Lettország szerezte meg, 3:2 arányban legyőzve Spanyolországot.

A döntő Raf Mesotten angol nyelvű közvetítésében visszanézhető itt.

Végezetül néhány érdekesség az idei versenyről:

Számos további érdekesség és a versennyel kapcsolatos statisztika elérhető a verseny weboldalán.

A vb legszenzációsabb lépéseiről pedig Alexey Pegushev készített sorozatot „Move of the Week” címmel.