Lengyel győzelem a
2023-as online csapat Eb-n

A tavalyi kihagyott év után a katalán Carcassonne közösség (carcassonne.cat) idén ismét megszervezte az online Carcassonne csapat Európa-bajnokságot (ETCOC). Ezúttal azonban úgy döntöttek, hogy a korábban megszokott, több hónapon át zajló versenyfolyam helyett mindössze két nap alatt, az október 28-29-ei hétvégén lebonyolítják az egész versenyt. Bár ennek kihirdetése kezdetben nagy viharokat kavart (több csapat bejelentette, hogy így nem tudnak kellő számú minőségi játékossal felállni, és inkább nem is neveznek be), végül 17 csapat vett részt, köztük Magyarország csapata is. Az idei vb-hez hasonlóan az orosz, illetve a fehérorosz játékosok az orosz-ukrán konfliktus miatt nem indulhattak a saját országuk lobogója alatt, így RCP (Russian Carcassonne Players), ill. Tutejsŷja (a.m. Idevalósiak) néven szerepeltek.


A csapatok 8-15 főből kellett, hogy álljanak – ebből pedig legalább 8 főnek a csoportmeccseken játszania is kellett. A csapatokat 4 csoportba (3 db négy-, illetve 1 db öttagú csoportba) sorolták, minden csoportból az első két helyezett juthatott tovább a negyeddöntőbe. Mi az „A” jelű csoportba kerültünk, mégpedig Ukrajna, Csehország, Görögország és Spanyország csapatával együtt. A csoportmeccseket szombaton, kétórás időközökkel indították a szervezők, így meglehetősen intenzív terhelés alatt voltak a játékosok.

A lengyel csapatba visszatért két korábbi világbajnok játékos (Tomasz Preuss [UY_Scuti] és Maciej Polak [TerranPL]), akik az utóbbi időben a csapat világversenyeket kihagyták. Ezzel a lengyel csapat rögtön a legnagyobb esélyesek közé lépett elő. Játékerő alapján egyébként esélyesnek számított még az ukrán és a román válogatott, valamint az orosz csapat is.

Ami a magyar csapat esélyeit illeti, a csoportellenfelek közül a görögökkel nagyjából egy szinten voltunk, de előzetesen a spanyol, az ukrán és a cseh csapat is esélyesebbnek számított, közülük volt várható a két továbbjutó. 

Végül ez a papírforma érvényesült is, azonban – mint azt az eredmények mutatják is – kis szerencsével (vagy kicsit jobb koncentrációval?) összejöhetett volna egy-két győzelem, de még akár a továbbjutás sem lett volna teljességgel elérhetetlen.

Négy meccsünkből ugyanis három esetben a döntő párharc utolsó, mindent eldöntő partija határozta meg a győztes kilétét – sajnos azonban egyik esetben sem a mi javunkra dőltek el ezek a játszmák. 🙁

A magyar csapat eredményei (zárójelben a győztes játszmák száma)

A magyar csapat legeredményesebb játékosai Kiss Ferenc Emánuel [kissemo]  és Nagy Ákos [coralos] voltak, fejenként 2-2 nyertes párharccal. További győzelmeinket Pazsák Zsófi [Cinderella_23], Takács Ildikó [Tildi] és Tihon József [szigfrid] szerezték.

A csoportunkból végül, ahogy az várható is volt, Ukrajna és Csehország csapata jutott tovább (a csoportkör teljes eredménysora itt, a végeredmény pedig itt olvasható). A többi csoportban azért volt meglepetés: sem a keretbe most is három magyar játékost nevező, két egyéni világbajnokkal erősített Románia, sem az ezúttal Aleksejs Peguševs [Alexey_LV] nélkül felálló, az idei vb-n bronzérmes Lettország, sem pedig a szintén jó erőkből álló Portugália nem jutott tovább a csoportkörből. A portugálok egyébként egy hatalmas ziccert hagytak ki a mindent eldöntő, lengyelek elleni meccsük utolsó partijában: nagyobb figyelemmel ugyanis a luzitán játékos kivédhetett volna egy támadást a végjátékban, ezt azonban elmulasztotta, így ellenfele meg tudta fordítani az állást, ezzel Lengyelország csapatát továbbjuttatva, Portugáliáét pedig kiejtve a csoportból.

A lengyeleknek ez akkora erőt adott, hogy másnap meg sem álltak a döntőig:  előbb a friss egyéni vb-győztessel, Matt Tuckerrel [statmatt] felálló briteket simán, majd a némileg meglepetésre elődöntőbe jutó olaszokat egy szorosabb meccsen 3:2-re verve jutottak el a fináléba. A rájátszás egyéb érdekességeket is tartogatott, például az ukrán csapat számára. A sorsolás ugyanis elég pikáns küzdelmeket sodort eléjük: a negyeddöntőben a fehérorosz játékosok alkotta Tutejsŷja csapata jött velük szembe, majd a felettük aratott győzelem után az orosz játékosok csapata (RCP) ellen vívhattak a döntőbe jutásért. Itt – bár nagyon szorosan alakult a párharc – végül nem jártak sikerrel, így az orosz játékosok a harmadik csapat Eb-n a harmadik döntőjükre készülhettek: 2020-ban Németország csapatától vereséget szenvedtek, 2021-ben viszont győzni tudtak. Most pedig az a lengyel csapat várt rájuk a döntőben, amely épp az orosz játékosok jelenléte miatt bojkottálta a 2022-es világbajnokságot...

A döntővel egyidőben rendezett bronzmeccset szoros küzdelemben az ukránok nyerték az olaszok ellen. A döntő sem tartogatott kevesebb izgalmat. A csapatok Élő-pont átlagai bőven 600 pont felett voltak (RCP: 662, Lengyelország: 647), ráadásul az egyik asztalnál két egyéni világbajnok, a 2016-os győztes Vlagyimir Kovaljov [Someone_you_know] és a 2017-es bajnok Tomasz Preuss [UY_Scuti] került szembe egymással. Ez a párharc végül az orosz versenyző 2:1-es győzelmével zárult (köszönhetően a lengyel játékos váratlan hibájának, amikor az első parti végén az utolsó lapkáját abban a tudatban rakta le, hogy lesz még egy lapkája...), azonban az orosz játékosoknak ez nem lett elég a győzelemhez, a lengyelek 3:2 arányban győzni tudtak, így ők lettek az Európa-bajnokok. Érdekesség, és a meccs kiélezettséget is mutatja, hogy a döntő mérkőzés mindegyik párharca 2:1-es végeredménnyel zárult.

A következő online csapat Eb-re a tervek szerint két év múlva, 2025-ben kerül majd sor - reményeink szerint sikeresebb magyar szerepléssel.