Gere Árpád a 2022. évi Carcassonne világbajnok!

Tihon József beszámolója

Három év elteltével ismét a szokásos formában, országonként egy résztvevővel került megrendezésre a Carcassonne világbajnokság Essenben. Magyar színekben én, Románia képviseletében pedig Gere Árpád vett részt a versenyen. Érdekesség, hogy a címvédő lengyel Maciej Polak nem jött el, de hiányzott a mezőnyből több nagy név is: pl. a japán bajnok – korábbi vb-győztes – Mocsizuki Takafumi átadta az indulási jogot a 15 éves Kisino Szatorunak (aki a verseny időpontjában a BGA ranglista 2. helyén állt); 2017 világbajnoka, a szinte állandó lengyel bajnok Tomasz Preuss ezúttal kikapott az országos selejtező döntőjében (pontosabban kezdőjátékosként döntetlent játszott); a 2019-es világbajnok, 2018-ban második helyezett román Marian Curcant pedig éppen Árpi gyűrte le a romániai selejtezőben. (Árpi egyébként már tavaly is kijutott, de egy betegség akkor még meghiúsította a kiutazását.) A nagyágyúk közül jelen volt viszont az örökös cseh bajnok” Martin Mojžiš, aki korábban már négy alkalommal játszott vb-döntőt, és ezúttal is nagy reményekkel érkezett.

A verseny ezúttal egy alagsori, a kiállítás zajától távol eső nagy teremben zajlott, nyugodt körülmények között. Többeket elkísértek családtagok, barátok, a CarcassonneCentral közösségéből is feltűntek ismerős arcok, a finn játékost jeltolmács segítette, a fiatal brazil játékost pedig elkísérte a tavalyi döntős Melvin Quaresma is, aki a versenyről (az alapszakasz során természetesen a brazil játékos partijairól) készült stream közvetítést intézte.

A maszkhasználat ezúttal is kötelező volt, a versenyt megelőzően emellett arra a szabályváltozásra is felhívták a versenyzők figyelmét, hogy az egyenes kieséses szakaszban már nem az alapszakaszbeli helyezés fog majd dönteni döntetlen eredmény esetén, hanem a mára általánosan elterjedt szokás szerint a kezdőjátékos tekintendő vesztesnek.

Árpi az első meccsét spanyol ellenfelével szemben balszerencsésen elvesztette, de ez nem szegte kedvét, sorra gyűrte le további (perui, belga, izlandi és brit) ellenfeleit, akár vesztett állásból is visszahozva partikat, a négy győzelem pedig természetesen továbbjutást (első nyolc közé kerülést) ért. 

Ami engem illet, 3 forduló után még reménykedtem (a japán játékos ellen ugyan nem volt esélyem, de a holland és a katalán ellenfél ellen sikerült nyernem), a 4. fordulóbeli meccsem viszont sokáig kísérteni fog, mert nyertes állásból sikerült elvesztenem orosz ellenfelemmel szemben. Ezzel a vereséggel pedig elúszott a továbbjutás esélye, ráadásul az utolsó fordulóban a belga játékos elleni szoros meccsnek is 1 pontos vereség lett a vége, így végeredményben a 24. helyen zártam.  

Na de Árpi! Ismét vesztett állásból, rendkívül türelmes játékkal megnyerte a negyeddöntőjét olasz ellenfelével, Gian Maria Masieróval szemben, majd a norvég Hogne Jørgensen sem jelentett akadályt – ebből a meccsből sajnos keveset láttam, mert a másik asztalon óriási csata bontakozott ki Martin Mojziš és a tajvani Csen Min-Vej (BGA: HotlyHotly) között, amit a tajvani játékos végül egy „nindzsa paraszt” bevetésének és Martin nagy hibájának köszönhetően megnyert.

Így tehát 2019 után másodszor rendeztek Románia-Tajvan döntőt. Rendhagyó módon a döntő partit ezúttal nem az óriás lapkákkal játszották, talán az időhiány miatt (ha nagy lapkákkal játszanak, akkor a gondolkodási idő megduplázódik). Mindenesetre közvetíteni így könnyebb volt, és talán igazságosabb is, ha ugyanolyan körülmények közt zajlik a döntő, mint a nap összes többi partija.

Árpi nem tűnt idegesnek, még a kedvenc színét is átengedte ellenfelének. A parti elején pár kolostorral és a mező korai elfoglalásával némi előnybe került, másrészről viszont ellenfele egy egyre nagyobbra növő várossal fenyegetett. Utóbbit ugyan végül tudta blokkolni Árpi, de az állás szoros lett, a mezők is egyesültek, nagyon kellett pár jókor jött városlezáró lapka, amivel ismét kinyílt az olló, a tajvani játékosnak pedig ezúttal a nindzsa parasztra sem volt lehetősége. Így végül Árpi magabiztosan, 8 pontos különbséggel megnyerte a döntőt, és fogadhatta a családja és játékostársai gratulációit! És persze a miénket is. Szép volt, Árpi!

A bronzmeccset Martin Mojžiš nyerte, így meglett neki a még hiányzó „színű” érem is a vb-kről.

Gere Árpád átveszi a világbajnoki trófeát Klaus-Jürgen Wredétől

A verseny végeredménye – zárójelben a játékosok BGA-neve (ami általában az első dolog volt, amire a játékosok rákérdeztek az egymás közötti ismerkedő beszélgetések során 🙂):

1. Gere Árpád (g3rappa) Románia
2. Csen Min-Vej (HotlyHotly) Tajvan
3. Martin Mojžiš (Moya88) Csehország
4. Hogne Jørgensen (hognej) Norvégia
5. Osvaldo del Arco (Osvaldo del Arco) Mexikó
6. Szatoru Kisino (3106kun) Japán
7. Gian Maria Masiero (The Jack) Olaszország
8. Krzysztof Bartkowiak (kes Mohin) Lengyelország
...
24. Tihon József (szigfrid) Magyarország


Teljes eredménysor  Galéria